SEO'da Chat GPT den Nasıl Yararlanabiliriz? Uygulamalı Örnekler

Yapay zeka, SEO çalışmaları için kullanılabilir mi? Yapay zeka destekli sohbet robotu olan ChatGPT SEO alanı için büyük bir potansiyel taşıyor. SEO çalışmalarınız için ChatGPT’yi kullanabileceğiniz örnek uygulamalar yazımızda.

 

ChatGPT ve SEO

OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) büyük bir öğrenme modelidir. Kullanıcılarla diyalog halinde etkileşime girer. Onların sorularını yanıtlar. Kurgusal hikayeler, denemeler, şiir ya da reklam metinleri yazabilir. 

ChatGPT Google için henüz doğrudan bir rakip olmasa da arama sorgularının şeklini etkilemektedir. Bu da arama motoru optimizasyonunu bir ölçüde değiştirecektir. Yeniliğe ve gelişime açık SEO uzmanları bu değişime ayak uydurarak bu değişimi kendi lehlerine kullanabilir. 

 

ChatGPT ile SEO’da Neler Yapılabilir?

Yapay zeka SEO ve pazarlama alanlarında henüz yeni yeni kullanılmaya başlandı. ChatGPT SEO alanında; içerik, meta açıklamalar, anahtar kelime araştırması ve rakip analizi gibi alanlarda kullanılabilir. Yapay zeka teknolojisini bu olanaklarından endişelenmek yerine bu olanaklardan yararlanmak çok iyi bir hamle olabilir. 

 

1. İçerik

ChatGPT’den sizin için içerik oluşturmasını isteyebilirsiniz. Ancak Google Arama Sözcüsü John Mueller, 2022 yılında arama motorunun yapay zeka ile oluşturulan içeriklerin spam olarak belirlendiğini ve şirketin yönergelerini ihlal ettiğini söyledi. Google ve diğer arama motorlarının botları yapay zeka tarafından oluşturulmuş içeriği algılayabilir ve cezalandırabilir. Bu nedenle içeriğin tamamını yapay zekaya yazdırmak gibi kolaycılık yerine onu daha arama motoru dostu bir şekilde kullanabilirsiniz. Blog ya da diğer gönderileri tamamen yapay zekaya yazdırmak yerine ondan içerikler için başlık ve konu fikirleri edinebilirsiniz. 

ChatGPT’yi sosyal medya gönderi planı, sunumlar ve PPC için açılış sayfası kopyası için kullanabilirsiniz. Aynı şekilde fikir ve ilham almak için de kullanabilirsiniz. 

 

seo chat gpt

 

Dikkat ettiğiniz sürece ChatGPT içerikler görevlerini kolaylaştırmaya yardım eder. Ancak içeriklerinde yanlışlıklar içerebileceğinden ChatGPT’nin oluşturduğu içeriği her daim kontrol etmelisiniz. 

 

2. Anahtar Kelime Araştırması

İçerik oluştururken botlara yakalanmak istemiyorsanız içerik yazdırmak yerine içerik stratejinizi belirlenken ChatGPT’den yararlanabilirsiniz. ChatGPT anahtar kelime araştırmanızda size yardımcı olacaktır. Bunun için yapmanız gereken ChatGPT üzerinden hedef konunuzla ilgili anahtar kelime örneklerinin birkaçını motora bildirmek ve alakalı diğer anahtar kelimelerin listesini istemek. 

Bunun için ‘spor ayakkabı’ alanında işimize yarayacak anahtar kelimelerin listesini isteyelim. Kısa süre içinde yapay zeka tarafından bir anahtar kelime listesi alabiliriz:

 

ChatGPT'den anahtar kelime listesi

Chat gpt keyword listesi

 

Spor ayakkabı için ChatGPT’den anahtar kelime listesi istediğimizde bizden aşağıdaki alanlar için örnek anahtar kelimeleri gönderdi:

  • Genel Anahtar Kelimeler
  • Markalar
  • Spesifik Sporlar
  • Özellikler
  • Spor Ayakkabı Kullanımı

 

ChatGPT’den long tail (uzun kuyruklu) anahtar kelime listesi de isteyebiliriz:

ChatGPT long tail (uzun kuyruklu) anahtar kelime listesi

3. Anahtar Kelime Niyeti

ChatGPT’den arama niyetine göre anahtar kelime listesi alabilirsiniz. 

ChatGPT’den spor ayakkabı kategorisi için ticari amaçlı anahtar kelime listesi isteyelim:

 

ChatGPT'den spor ayakkabı kategorisi için ticari amaçlı anahtar kelime listesi

 

4. İçerik Başlıkları Belirleme

İçerik yazarken en çok zorlanılan alanlardan biri de içerik başlığı belirlemektir. Yapay zeka aracılı ile hızlı bir şekilde içerik başlıkları için öneriler alabilirsiniz. 

 

Yapay zeka başlık önerisi

 

5. Meta Açıklamalar

Meta açıklamalar (meta description) kullanıcıları sitenize çekmeniz için yararlanabileceğiniz alanlardan biri. Doğru meta açıklamalar ile sitenizin ziyaret oranını arttırabilirsiniz. 

Şu anda okuduğunuz bu yazı için ChatGPT’den meta açıklama örnekleri isteyelim: 

 

Chat gpt meta description önerileri

 

6. ChatGPT’ye Soralım

Aklımıza gelen bu konuların dışında SEO çalışmaları için ChatGPT’den nasıl faydalanabileceğimizi bir de ChatGPT’ye sorabiliriz.

 

yapay zeka ve seo

 

Yapay Zekanın Gelişimi

ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları her geçen gün daha da gelişmektedir. Ancak girdileri yanlış ya da eksik bilgiler içerebilir. Ayrıca ChatGPT’nin en geç 2021 yılından gelen verileri kullandığını da unutmamalısınız. Bu da güncel olaylar ile ilgili çıkarımlarının doğru olmayabileceğinin bir göstergesidir. Yine de doğru kullanıldığında ChatGPT ve diğer yapay zeka modellerinin kullanıcı açısından oldukça kullanışlı ve vakit kazandıran uygulamalar olduğunu unutmamalısınız. 

2 comments on “SEO’da Chat GPT’den Nasıl Yararlanabiliriz? Uygulamalı Örnekler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir