Ani trafik düşüşü

Trafiğiniz aniden düşer ise bu durumu nasıl düzeltebilirsiniz? Son Google güncellemelerinin ardından trafiğinizi ve sıralamalarınızı korumak için neler yapmalısınız? 

 

Trafik Neden Düşer?

Trafik kayıplarının ya da değişimlerinin birçok farklı nedeni vardır. Değişen arama motoru algoritmaları, rekabet ve kullanıcı davranışları nedeniyle arama motorlarındaki sıralamalar sürekli değişmektedir. Bazı web siteleri için trafik düşmesinin sebebi sezonsallık olabilir. 

Sıralamaların gerçekten düşüp düşmediğini ve bunun bir sorun olup olmadığını nasıl anlarız?

 

Sitede Yapılan Değişiklikler

Sitede yapılan son değişiklerin kapsamlı bir denetimini yapmalısınız. Sitede yapılan değişikler arama performansına etki etmiş olabilir. Organik performansı etkileyebilecek şekilde içeriklerde, meta verilerde ya da yapısal bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 

 

Teknik Sorunlar

Sıralamalarda düşüşe sebep olabilecek bazı teknik sorunlar vardır. Site hızı, sunucu hataları ya da mobil yanıt verme vb. Bunun gibi sorunların sitede meydana gelip gelmediğini öğrenmelisiniz. 

Önerilen okuma: Robots.txt Nedir? Nasıl Oluşturulur?

 

Google Algoritma Güncellemeleri

Google algoritma güncellemelerini takip ederek trafik düşüşünüzün bu gelişmelere denk gelip gelmediğini incelemelisiniz. Gelecekteki algoritma güncellemeleri için web sitesini hazır hale getirmelisiniz. Bu nedenle en son güncellemelerden haberdar olmalısınız. Algoritmalara uyum sağlamak için web sitenizi optimize etmelisiniz. 

 

Sezonsal Trendler

Rakiplerinizde de aynı düşüş var mı? Bazı trafik düşüşleri market hacminin düşmesinden kaynaklanabilir. Bunu iyi bir şekilde tespit edebilmek için rakiplerinizin trafik trendine göz atmalısınız. 

 

Güvenlik Sorunları

Web sitesinin bir saldırıya uğramış olması ya da sitede yaşanan güvenlik sorunları web sitesi trafiğinde ani düşüşlere neden olabilir. 

 

Kopya İçerikler

Kaliteli ve özgün içerik oluşturmak SEO için oldukça önemlidir. Hedef kitle için ilgili içerikler oluşturmak kullanıcı etkileşimini arttırır. Sitenin düzenli olarak güncellenmesi ve siteye yeni içerikler eklenmesi web sitesinin performansını arttırır. Ancak bunu yaparken kopya içerikten kaçınmalısınız. Kopya içerikler arama motoru sıralamanıza zarar verir. Başka bir siteden alınan yazıların botlar tarafından tespit edilmesi site performansını olumsuz etkileyecektir. 

 

Sıralamalar ve Trafik Aniden Düştüğünde Ne Yapılmalı?

Düşüşün etkisini değerlendirin ve bu düşüşten etkilenen sayfaları saptayın. Sıralamalardaki düşüşleri saptadıktan sonra bundan en çok etkilenen sayfaları tespit edin. Düşüşün boyutunu ve bunun sitenin genel performansını nasıl etkilediğini belirleyin. Websitesinde yapılan son değişiklerin buna neden olup olmadığını ya da siteye ulaşımı engelleyecek teknik bir sorun olup olmadığını değerlendirin. 

Düşüşün nedenini anlamak buna çözüm bulmak için en önemli adımdır. Sorunu belirledikten sonra soruna göre çözüm yolları geliştirmeniz gerekebilir. 

 

Trafik Düşüşünü Doğru Analiz Etme

Organik trafikteki düşüş trendi zamana yayılmış bir şekildeyse SEO gelişmelerini takip edemiyor olma ihtimaliniz yüksek. Rekabetin artması, sitenizin SEO için güncel olmaması trafik düşmesine neden olur. Güncel olmayan web siteleri arama motoru botları için cazibeli değildirler. Zamana yayılmış bir trafik kaybı için yeniden SEO stratejisi oluşturmanız gerekebilir. 

Ani bir trafik kaybı yaşıyorsanız almanız gereken aksiyonlar kademeli bir düşüş yaşadığınızda almanız gereken aksiyonlardan farklıdır. Ani trafik kaybında hatanın nereden kaynaklandığını anlamak için birtakım yardımcı araçlar kullanarak sitenizi tarayabilirsiniz. 

Önerilen Okuma: Tarama Derinliği (Crawl Depth) Nedir? Neden Önemlidir?

 

Google Search Console

Sayfalarınızdaki yaşanan birçok hatayı GSC üzerinden tespit edebilirsiniz. Tarama İstatistikleri ve Tarama Hataları bölümünden sitenizdeki tarama sorunları tespit edebilirsiniz. 

 

Backlink Denetimi

Düşüşün olası bir nedeni düşük kaliteli ve spam olarak adlandırılabileceğimiz bağlantılardır. Bağlantılarınızı ve bu bağlantıların kalitesini ölçmek için Semrush ya da Ahrefs gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu sayede yakın zamanda sitenize verilen zararlı linkler olup olmadığını tespit edebilirsiniz. 

Bir anda sitenize verilen çok sayıda spam link varsa bu bağlantıları reddetmek gerekebilir. Bu bağlantıların reddedilmesi arama motoru botlarına bu zararlı bağlantıların dikkate alınmaması gerektiğini belirtir.

 

Site Taraması

Screaming Frog gibi araçları kullanarak sitenizi baştan sona tarayabilir ve sitenizde hataları tespit edebilirsiniz. Bu sayede iyileştirme yapmanız gereken sorunları tespit edebilirsiniz. Sitedeki bozuk bağlantıları 500 ya da 404’lü sayfalar bu araçları kullanarak bulabilirsiniz. 

 

İlgili ve Benzersiz İçerik

Başka siteden alınan kopya içerikler ya da sitenin kendi içinde yenilenen içeriğe sahip olması bir sorundur. Yinelenen içerik bir sayfadaki içeriklerin aynı web sitesinde başka bir sayfada daha yer almasını ifade eder. 

Özgün olmayan içerikler sıralamanızı ve trafiğinizi olumsuz etkiler. Bu sorunu önlemek için Screaming Frog gibi çeşitli araçları tarayarak kopya sayfalarını tespit edebilir ve bu sayfaları özgün hale getirebilirsiniz. 

 

Web Sitesi Trafiğindeki Ani Düşüşleri Ortaya Çıkarmak

Web sitesindeki ani düşüşler genellikle çözülebilirdir. Bu noktada sorunun temel sebebini bulmak ve en kısa sürede müdahale etmek önemlidir. Web sitesindeki teknik sorunları kontrol etmek, siteyi mobil uyumlu hale getirmek, backlink denetimi yapmak, kaliteli ve özgün içerik eklenmesi vb. çözümlerle sitenizi yeniden canlandırabilirsiniz.

Web sitenizin trafiğindeki ani düşüşleri nasıl düzeltebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir