Tarama derinliği (Crawl depth) kavramını anlamak ve doğru şekilde optimize edebilmek sitenin SEO performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Daha fazla bilgi için yazımı okumaya devam edebilirsiniz.
Tarama Derinliği (Crawl Depth) Nedir?
Web sitelerinde sıklıkla gözden kaçırılan konulardan biri olan tarama derinliği arama motoru botlarının sitedeki sayfaları keşfetmesini ve dizine ekleme düzeyini etkiler.
Tarama derinliği sitedeki ana sayfadan başka sayfaya ulaşması için gereken tıklanma ya da adım sayısını ifade eder. Bir sayfanın tarama derinliği anasayfadan hedef sayfaya gitmek için gereken bağlantıların sayısına göre belirlenir.
Örneğin; Ana sayfadan tıklayarak ulaşılan bir sayfa için tarama derinliği düşük diyebiliriz. Kendisine ulaşmak için birkaç tıklama gerektiren bir diğer sayfanın tarama derinliğinin ilk sayfaya göre yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Tarama derinliği fazla olmayan sayfaları arama motoru botları daha kolay bulur ve daha sık tarar. Bu da bu sayfaların daha hızlı dizine eklenmelerine ve arama sonuçlarında diğer sayfalara göre daha iyi sıralama almasına olanak tanır.
Tarama derinliği yüksek olan sayfalar diğer sayfalara göre gecikmeli ya da daha az taranabilir. Bu da bu sayfaların arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamalarını etkileyebilir.
Not: Crawl depth bir sitenin yapı derinliği ya da URL derinliği ile karıştırılmamalıdır. Tarama derinliği bir sayfanın sitenin başlangıç noktasına olan tıklama mesafesini ifade eder.
Tarama Derinliği Neden Önemlidir?
Tarama derinliği web sitelerinin arama motoru üzerindeki sıralamalarını ve görünürlüklerini etkileyen faktörlerden biridir.
İndexlenme ve Görünürlük
Crawl derinliği fazla olan sayfaları optimize etmek bu sayfaların keşfedilme ve dizine dahil edilme olasılığını arttırır. Böylece bu sayfalar arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alabilir.
Tarama derinliğinin yüksek olmaması botların web sitesinde daha verimli bir şekilde dolaşmasını sağlar. Böylece sayfaların dizine eklenmesini ve arama motorunda daha fazla yer edinmesini sağlar.
Daha Yüksek Kullanıcı Deneyimi
Optimize edilmiş tarama derinliği kullanıcı deneyimini arttırır. Ziyaretçilerin web sitesindeki sayfaları daha kolay bulmalarına olanak sağlar. Ziyaretçilerin aradıklarını bulmadaki zorluk sebebiyle siteden ayrılma olasılıklarını düşürür.
Tarama Derinliği Nasıl Optimize Edilir?
Tarama derinliğini optimize etmek için neler yapmalı?
Link Yapınızı Optimize Edin
Daha sık taranmasını istediğiniz sayfalara ulaşmak için gereken tıklama sayısını minimuma indirin. Popüler içeriklerden hedef sayfalarınıza iç linklemeler yapın.
Site Haritasını Güncel Tutun
XML site haritasının güncel olduğundan emin olun. Site haritaları bir sayfanın en son ne zaman güncellendiği ile ilgili bilgilerin yanı sıra sıralama almasını istediğiniz tüm URL’lerin listesini içeren bir dizin görevi görür. Arama motoru botları site haritasında yer alan URL’leri daha sık tarar. Bu nedenle sayfalarının eksiksiz bir şekilde site haritasında yer aldığından emin olmalısınız. Site haritasını ise Robots.txt dosyasına eklemeyi unutmayın.
Önerilen okuma: Robots.txt Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Site Hızını Optimize Edin
Site hızı etkili bir tarama performansı için olmazsa olmazlardandır. Hem kullanıcılar hem de arama motoru botları için hızlı bir siteye erişmek her zaman daha kolaydır.
Hızlı açılan bir web sitesi tarama verimliliğini arttırır. Bu nedenle sitenizi hızının optimize edildiğinden emin olun.
URL Yapısını Optimize Edin
Doğru optimize edilmiş URL yapısı verimli tarama sürecine katkı sağlayacaktır. URL’ler sayfanın hiyerarşisini yansıtır. Bu sayede arama motoru botlarının sitenin yapısını anlamasına yardımcı olur.
Kırık Bağlantıları Düzeltin
Açılmayan ya da hata veren linkler arama motoru botlarının sitenizi verimli şekilde taramasına engeller. Bu nedenle sitenizde yer alan kırık linkleri düzeltmek tarama performansını olumlu etkileyecektir.
Tarama Hatalarını Çözün
Tarama hatalarını Google Search Console üzerinden tespit edebilirsiniz. Tarama ilgili sorun yaşanan sayfalardaki hataları çözerek sayfaları optimize edebilirsiniz.
2 comments on “Tarama Derinliği (Crawl Depth) Nedir? Neden Önemlidir?”